Sabtu, 2 April 2011

KEANG SOM

Menu : KEANG SOM...
Bahan-bahan :

1. Bawang putih
2. Kunyit
3. Cili
4. Belacan
5. Garam
6. Asam keping
7. Air
8. Gula
8. Ikan
10. Sayur

PS : Chef hanya dapat senaraikan bahan-bahan yang digunakan...sukatannya pandai-pandai la agak noh...hohoho

Cara masak :

1. Tumbukkan bahan 1 hingga 5 hingga lumat.
2. Panaskan air bersama asam keping dan bahan di C1.
3. Tunggu hingga didih...masukkan ikan.
4. Lebih kurang 5 minit masukkan pula sayur dan tambah gula.
5. Tunggu hingga sayur masak kira siap la.

PS : Kalau tak cukup masin tambah kicap cair...Kalau tak faham apa-apa tu...pandai-pandai la eksperimen noh...cuba jaya

Tu la menu utama yang saya masak hari ni...projek besar tu...lonjakkan saujana gitu...Guna ikan merah dan sayurnya kacang botor...keputusannya...jeng jeng jeng jenggggg...KANTOI hohoho...masa tumbuk lupa tumbuk belacan sekali...lepas tu bubuh banyak sangat air...jadi tawar rasanya...tapi kira ok la...bau dan rupanya ada...lagipun percubaan pertama...Nak tengok gambarnya?...macam biasa...tungguuuuu...huhuhu

Tiada ulasan: